- 03 мау. 2015 00:00
- 227
Кетчуп пайда болғанда қызанақ қосылмаған
Қытайда «Ke-tsiap» деп, дәмдеуіштер, сарымсақ, шарап анчоус (майда балықтар), грек жаңғағы, саңырауқұлақ және үрме бұршағын араластырып дайындалған "тұзды балық соусын" атаған. Ағылшын теңізшілері мұны 17 ғасырда білді.
Британдықтар бұл идеяны пайдаланып аз уақытта кетчупты анчоустар мен устрицаларды тұздауға пайдаланды.
Англияда бұл сөз catchup деп аталып, көп ұзамай ketchup болып өзгерді. 19 ғасырдың аяғында кетчупке қызанақтарды қоса бастады, бұл жағдай соустың танымалдылығын арттырды.