- 18 сент. 2024 20:36
- 317
Адамның денсаулығына пайдалы бактериялар
Адамның денсаулығына пайдалы бактериялар көбінесе "пробиотиктер" деп аталады. Олар асқазан-ішек жолдарының микрофлорасын реттеп, иммундық жүйені нығайтуға, ас қорыту процесін жақсартуға және инфекциялардың алдын алуға көмектеседі. Ең кеңінен танымал пайдалы бактериялар түрлері мыналар:
-
Lactobacillus: Бұл бактериялар асқазан-ішек жолында кең таралған және оларды йогурт, айран, және басқа да ашытылған сүт өнімдерінен табуға болады. Олар лактозаны ыдыратып, ас қорыту процесін жақсартады.
-
Bifidobacterium: Бұл бактериялар ішектің қалыпты микрофлорасын ұстап тұруға көмектеседі, зиянды бактериялардың көбеюін тежейді және иммундық жүйені нығайтады.
-
Saccharomyces boulardii: Бұл ашытқы түріндегі пробиотиктер антибиотиктер қабылдағаннан кейінгі іш өтуін емдеуге және алдын алуға көмектеседі.
-
Streptococcus thermophilus: Бұл бактериялар да йогурт пен басқа ашытылған өнімдерде кездеседі, олар лактозаны ыдыратып, ас қорытуды жеңілдетеді.
-
Enterococcus faecium: Бұл бактериялар асқазан-ішек жолдарындағы теңгерімді сақтауға көмектеседі және патогенді бактериялардың өсуін тежейді.
Бұл пайдалы бактериялар ағзадағы микробтық тепе-теңдікті сақтауға, ас қорытуды жақсартуға, иммундық жүйені қолдауға, және кейбір аурулардың алдын алуға үлес қосады. Пробиотиктерді табиғи түрде ашытылған тағамдардан алуға болады немесе арнайы тағамдық қоспалар ретінде де қолдануға болады.