Соңғы жаңарту

(Өзгертілген уақыты 2 күн бұрын)
Фастфуд өнімдерінің зияны

Фастфуд ( англ fast food - тез тамақтану ) тез әзірленетін тамақтар. « Фастфуд » термині ең алғаш рет 1951 ж Merriam Webster сөздігіне енгізілген. Ежелгі Рим. Тез тамақтану Ежелгі Римнан белгілі. Әрбір Римдық базарларда тәтті және тез пісірілетін тамақтар қарапайым халыққа көптеп ұсынылатын болған. Ол кездегі бірден - бір тамақтың түрі ашытылған қамырдан жасалған және зәйтүн майы жағылған тандырлар болған. Ол қазіргі италиан пиццасына ұқсайды.Америкада фастфуд индустриясы 1920жылдан  қалыптасты. 1921жЫлы Канзас штатында White Castle компаниясы ашылды. Басты жасайтын тамақтары сол кезге таңсық болған гамбургер. Тез әзірленетін тамақтар.Гамбургер,фри кортошкасы,ход- дог,сендви,пицца.Ендігі кезекте тез әзірленетін тағамдардың зияны туралы айта кетсек.  Адам организімінне өте зиянды фастфуд тағамдары туралы айтқанда сосиска, шұжықтар және неше түрлі еттен жасалатын қарапайым халық көп тұтынатын тамақтар келеді. Бұндай ас тамақтардың құрамында майлар көптеп кездеседі. Соны мен қатар қуырылған түрде фастфуд өнімдерінде көптеп кездесетін адам ағзасына зиян ды еттердің майлы түрлері де жатады. Фастфуд тамақтарының денсаулыққа әсері қандай?

Түрлі елдердегі медециналық зерттеулердің нәтижесі фастфуд өнімдерін күнделікті қолдану семіздікке әкеледі дейді. Бір ғана орташа көлемдегі гамбургер немесе бір стакан кока кола 1500 колорияға тең күнделікті адамның бір күндік тамағы 1500 колорияны құрау керек. Ал сіз бір ғана гамбургер мен шектеліп қоймайсыз ғой. Фастфуд өнімдері адамды толық қанағаттандыра алмайды ол тек қана аз ғана уақытқа аштықты жасырып қояды. Жарты сағаттан соң адам тағыда тамақтанғысы келеді. Организмде туындайтын мәселелер тіптен қорқынышты. Фастфуд өнімдерінен целюлит, безеулер, тері кеуіп және шаштар әлсіздене береді. Ал күнделікті қолданатын болсаңыз гипертонияға, иммунитеттің Төмендеуіне,ішкі ағзалардағы түрлі ауруларды шақырады. Фастфуд өнімдерінің құрамында холестериннің көп болуынан тамырларда таяқшалар пайда болады. Фастфуд өнімдерінің балаларға әсеріде қызық болар?!

Әлі қатаймаған балалардың организмі фастфуд өнімдерінің зиянды элементтерін тез қабылдап алады. Балаларда қантты диабет, эндокринді жүйе мен имунды жүйенің бұзылыстары, жүрек қан тамырларының аурулары және басқа да көптеген аурулар туындауы мүмкін. Сондықтан,балалардың амандығы,деніміздің саулығы үшін қазақтың майлы сорпасы,жілік-жілік еттері,қазыменен қартасы,аппақ,тәтті сүті мен сары майымен тамақтансақ, өзіміз үшін,болашақ дені сау ұрпақ үшін пайдасы зор болар еді.«Ауру – астан…» деген дана қазақтың сөзі бекер айтылмаса керек!

Тоқанова Аяужан


You Might Also Like

Жаңалықтар

Жарнама