- 05 нау. 2024 03:41
- 200
Дәмді әрі пайдалы
Сабақ тақырыбы: Дәмді әрі пайдалы
Дүниетану 1 сынып
Оқу мақсаты: Барлық оқушылар: дұрыс тамақтану туралы біледі;
Оқушылардың басым бөлігі: дұрыс тамақтану ережелерін құрастыруды үйренеді;
Кейбір оқушылар: Қазақстандағы әртүрлі ұлт өкілдерін біріктіретін қонақжайлылық ұғымының мәнін түсінеді.
Тірек сөздер: жаңғақ – орех – nut;
ұлттық тағам – национальные блюда – national dish;
дұрыс тамақтану – правильное питание – healthy diet.
Ресурстар: Түрлі – түсті таяқшалар, суретті үлестірме парақшалар, «Тамақтану ережесі» тапсырмасына арналған А3 көлеміндегі қағаз, тағам өнімдері бейнеленген суреттер, жемістер.
Сабақтың мақсаты: 1. 1. 4. 2 тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру
Бағалау критерийлері: Тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсінеді және түсіндіре алады.
Жетістік критерийлері: Алған білімдерін өмірде қолдана алады.
Құндылықтарды дарыту: Оқушыларды бір - біріне деген құрмет көрсетуіне тәрбиелеу.
Алдыңғы білімдер: Ертеде қалай тамақтанған
АКТ қолдану дағдылары: Аудиожазба
Сабақтың басы
Ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыру
5 минут
1. Амансың ба, Алтын Күн?
Амансың ба, Көк Аспан?
Амансың ба, достарым?
Сендерді көрсем қуанам.
– Балалар, бір - біріміздің қолымыздан ұстап, алақан арқылы жүректің жылуын сезініп үйренген қандай тамаша, қандай қуаныш!
2. Топқа бөлу
Сабақтың ортасы
Адам денсаулығы үшін дұрыс тамақтанудың маңызы зоp. Дұрыс тамақтану ұғымы мынадай үш негізгі қағидатты қамтиды:
1. Адам пайдаланатын тағам пайдалы болуы тиіс.
2. Тамақты күнде уақытында ішкен дұрыс.
3. Тамақты шамамен қабылдау қажет.
Тамақтану аpқылы адам ағзаға қажетті заттаpды алады. Жүйелі тамақтанбау адам денсаулығына үлкен зиян тигізетінін осы сала мамандаpы жиі айтуда. Тағамның шипалы түрлерін пайдалану аpқылы түрлі ауpулаpды емдеуге болатыны ерте кезден белгілі болған. 1980 - 1990жж. жүгіріп жүріп қоректену деп аталатын немесе Фаст - фуд мәдениеті бүкіл әлемге тараған болатын. Мамандардың айтуы бойынша, көбінесе балалар мен жасөспірімдер арасында фаст - фудпен қоректену әдетке айналған. Ол адам денсаулығы үшін өте зиянды болып табылады. Соның нәтижесінде адамдарда жүрек, бауыр, асқазан аурулары пайда болады.
Қонақжайлылық.
Қонақжайлылық – бұл қазақ халқы мәдениетінің ең басты құраушы. Ертеден қазақтар үшін қонақтарды қарсы алу негізгі борыш болып саналған. Тіпті бейтаныс адамды да қарсы алып, тамақ және сусын бергеннен кейін ғана жөн сұрасқан. Қонақтарға құрметпен қарауға бала кезінен тәрбиелеген. Қазақстан – бейбітшілік, өзара түсіністік, татулық - достық орнаған көп ұлтты ел. Біздің елімізде барлық ұлт өкілдері тату - тәтті өмір сүреді.
Мектеп: №14 орта мектебі
Мұғалімнің есімі: Ахметова Г. Ж.
Дәмді әрі пайдалы. жүктеу
Дәмді әрі пайдалы. жүктеу
Дүниетану 1 сынып
Оқу мақсаты: Барлық оқушылар: дұрыс тамақтану туралы біледі;
Оқушылардың басым бөлігі: дұрыс тамақтану ережелерін құрастыруды үйренеді;
Кейбір оқушылар: Қазақстандағы әртүрлі ұлт өкілдерін біріктіретін қонақжайлылық ұғымының мәнін түсінеді.
Тірек сөздер: жаңғақ – орех – nut;
ұлттық тағам – национальные блюда – national dish;
дұрыс тамақтану – правильное питание – healthy diet.
Ресурстар: Түрлі – түсті таяқшалар, суретті үлестірме парақшалар, «Тамақтану ережесі» тапсырмасына арналған А3 көлеміндегі қағаз, тағам өнімдері бейнеленген суреттер, жемістер.
Сабақтың мақсаты: 1. 1. 4. 2 тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру
Бағалау критерийлері: Тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсінеді және түсіндіре алады.
Жетістік критерийлері: Алған білімдерін өмірде қолдана алады.
Құндылықтарды дарыту: Оқушыларды бір - біріне деген құрмет көрсетуіне тәрбиелеу.
Алдыңғы білімдер: Ертеде қалай тамақтанған
АКТ қолдану дағдылары: Аудиожазба
Сабақтың басы
Ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыру
5 минут
1. Амансың ба, Алтын Күн?
Амансың ба, Көк Аспан?
Амансың ба, достарым?
Сендерді көрсем қуанам.
– Балалар, бір - біріміздің қолымыздан ұстап, алақан арқылы жүректің жылуын сезініп үйренген қандай тамаша, қандай қуаныш!
2. Топқа бөлу
Сабақтың ортасы
Адам денсаулығы үшін дұрыс тамақтанудың маңызы зоp. Дұрыс тамақтану ұғымы мынадай үш негізгі қағидатты қамтиды:
1. Адам пайдаланатын тағам пайдалы болуы тиіс.
2. Тамақты күнде уақытында ішкен дұрыс.
3. Тамақты шамамен қабылдау қажет.
Тамақтану аpқылы адам ағзаға қажетті заттаpды алады. Жүйелі тамақтанбау адам денсаулығына үлкен зиян тигізетінін осы сала мамандаpы жиі айтуда. Тағамның шипалы түрлерін пайдалану аpқылы түрлі ауpулаpды емдеуге болатыны ерте кезден белгілі болған. 1980 - 1990жж. жүгіріп жүріп қоректену деп аталатын немесе Фаст - фуд мәдениеті бүкіл әлемге тараған болатын. Мамандардың айтуы бойынша, көбінесе балалар мен жасөспірімдер арасында фаст - фудпен қоректену әдетке айналған. Ол адам денсаулығы үшін өте зиянды болып табылады. Соның нәтижесінде адамдарда жүрек, бауыр, асқазан аурулары пайда болады.
Қонақжайлылық.
Қонақжайлылық – бұл қазақ халқы мәдениетінің ең басты құраушы. Ертеден қазақтар үшін қонақтарды қарсы алу негізгі борыш болып саналған. Тіпті бейтаныс адамды да қарсы алып, тамақ және сусын бергеннен кейін ғана жөн сұрасқан. Қонақтарға құрметпен қарауға бала кезінен тәрбиелеген. Қазақстан – бейбітшілік, өзара түсіністік, татулық - достық орнаған көп ұлтты ел. Біздің елімізде барлық ұлт өкілдері тату - тәтті өмір сүреді.
Мектеп: №14 орта мектебі
Мұғалімнің есімі: Ахметова Г. Ж.
Дәмді әрі пайдалы. жүктеу
Дәмді әрі пайдалы. жүктеу