- 05 нау. 2024 03:41
- 251
Дәмді және пайдалы
Бөлім: Тағам және сусын.
Сабақ тақырыбы: Дәмді және пайдалы
Дүниетану 1 - сынып
Оқу мақсаты:
• Барлық оқушылар: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтар туралы біледі;
• Оқушылардың басым бөлігі: дұрыс тамақтану ережелерін құрастыруды үйренеді;
• Кейбір оқушылар: Қазақстандағы әртүрлі ұлт өкілдерін біріктіретін қонақжайлылық ұғымының мәнін түсінеді. Алған білімін алдағы күнде қолданады.
Тірек сөздер: жаңғақ – орех – nut;
ұлттық тағам – национальные блюда – national dish;
дұрыс тамақтану – правильное питание – healthy diet.
Ресурстар: «Қонақжайлылық» тапсырмасына арналған бейдждер, суретті үлестірме парақшалар, «Тамақтану ережесі» тапсырмасына арналған А3 көлеміндегі қағаз, мөлшерлі стақандар, тағам өнімдері бейнеленген суреттер, доп.
Сабақтың мақсаты:
1. 1. 4. 2 тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру
Бағалау критерийлері: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтарды ажыратады,
қонақжайлылық туралы түсінеді, тамақтану тәртібін құрастырады.
Жаңғақтың пайдасы туралы түсінеді.
Дескриптор: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтарды ажыратады,
қонақжайлылық туралы түсінеді,. тамақтану тәртібін құрастырады.
Жаңғақтың пайдасы туралы түсінеді.
Сабаққа байланысты деректі материалдар: Сабаққа қатысты ескертпелер
Ұйымдастыру кезеңі: Шаттық шеңбері.
Топқа бөлу; тағамдар суреттері.
Бағалау крийтериларымен таныстыру. Сөзжұмбақ шешу.
Адам денсаулығы үшін дұрыс тамақтанудың маңызы зоp. Дұрыс тамақтану ұғымы мынадай үш негізгі қағидатты қамтиды:
1. Адам пайдаланатын тағам пайдалы болуы тиіс.
2. Тамақты күнде уақытында ішкен дұрыс.
3. Тамақты шамамен қабылдау қажет.
Тамақтану аpқылы адам ағзаға қажетті заттаpды алады. Жүйелі тамақтанбау адам денсаулығына үлкен зиян тигізеді. Тағамның шипалы түрлерін пайдалану аpқылы түрлі ауpулаpды емдеуге болатыны ерте кезден белгілі болған.
Оқулықпен жұмыс: 1мәтін.
Қандай пайдалы тағамдар білесіңдер? Жемістер, көгөністер, ботқалар ет тағамдары, пайдалы сусындар (қымыз, шұбат, сүт)
Тамақтардың денсаулыққа зиян келтіретіндері түрлері де бар (суретте )
Топтық жұмыс:
І топ жеміс көгөністер
ІІ топ пайдалы сусындар
ІІІ топ пайдалы тағамдар
(жұмыстарын ортаға салып қорғау)
Қонақжайлылық. Қонақжайлылық – бұл қазақ халқы мәдениетінің ең басты құрауышы. Ертеден қазақтар үшін қонақтарды қарсы алу негізгі борыш болып саналған. Тіпті бейтаныс адамды да қарсы алып, тамақ және сусын бергеннен кейін ғана жөн сұрасқан. Қонақтарға құрметпен қарауға бала кезінен тәрбиелеген. Қазақстан – бейбітшілік, өзара түсіністік, татулық - достық орнаған көп ұлтты ел. Біздің елімізде барлық ұлт өкілдері тату - тәтті өмір сүреді.
Кенащы орта мектебі
Мұғалімнің есімі: Абзалутдинова Ж. Г.
Дәмді және пайдалы. жүктеу
Сабақ тақырыбы: Дәмді және пайдалы
Дүниетану 1 - сынып
Оқу мақсаты:
• Барлық оқушылар: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтар туралы біледі;
• Оқушылардың басым бөлігі: дұрыс тамақтану ережелерін құрастыруды үйренеді;
• Кейбір оқушылар: Қазақстандағы әртүрлі ұлт өкілдерін біріктіретін қонақжайлылық ұғымының мәнін түсінеді. Алған білімін алдағы күнде қолданады.
Тірек сөздер: жаңғақ – орех – nut;
ұлттық тағам – национальные блюда – national dish;
дұрыс тамақтану – правильное питание – healthy diet.
Ресурстар: «Қонақжайлылық» тапсырмасына арналған бейдждер, суретті үлестірме парақшалар, «Тамақтану ережесі» тапсырмасына арналған А3 көлеміндегі қағаз, мөлшерлі стақандар, тағам өнімдері бейнеленген суреттер, доп.
Сабақтың мақсаты:
1. 1. 4. 2 тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру
Бағалау критерийлері: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтарды ажыратады,
қонақжайлылық туралы түсінеді, тамақтану тәртібін құрастырады.
Жаңғақтың пайдасы туралы түсінеді.
Дескриптор: дұрыс тамақтану және пайдалы, зиянды тамақтарды ажыратады,
қонақжайлылық туралы түсінеді,. тамақтану тәртібін құрастырады.
Жаңғақтың пайдасы туралы түсінеді.
Сабаққа байланысты деректі материалдар: Сабаққа қатысты ескертпелер
Ұйымдастыру кезеңі: Шаттық шеңбері.
Топқа бөлу; тағамдар суреттері.
Бағалау крийтериларымен таныстыру. Сөзжұмбақ шешу.
Адам денсаулығы үшін дұрыс тамақтанудың маңызы зоp. Дұрыс тамақтану ұғымы мынадай үш негізгі қағидатты қамтиды:
1. Адам пайдаланатын тағам пайдалы болуы тиіс.
2. Тамақты күнде уақытында ішкен дұрыс.
3. Тамақты шамамен қабылдау қажет.
Тамақтану аpқылы адам ағзаға қажетті заттаpды алады. Жүйелі тамақтанбау адам денсаулығына үлкен зиян тигізеді. Тағамның шипалы түрлерін пайдалану аpқылы түрлі ауpулаpды емдеуге болатыны ерте кезден белгілі болған.
Оқулықпен жұмыс: 1мәтін.
Қандай пайдалы тағамдар білесіңдер? Жемістер, көгөністер, ботқалар ет тағамдары, пайдалы сусындар (қымыз, шұбат, сүт)
Тамақтардың денсаулыққа зиян келтіретіндері түрлері де бар (суретте )
Топтық жұмыс:
І топ жеміс көгөністер
ІІ топ пайдалы сусындар
ІІІ топ пайдалы тағамдар
(жұмыстарын ортаға салып қорғау)
Қонақжайлылық. Қонақжайлылық – бұл қазақ халқы мәдениетінің ең басты құрауышы. Ертеден қазақтар үшін қонақтарды қарсы алу негізгі борыш болып саналған. Тіпті бейтаныс адамды да қарсы алып, тамақ және сусын бергеннен кейін ғана жөн сұрасқан. Қонақтарға құрметпен қарауға бала кезінен тәрбиелеген. Қазақстан – бейбітшілік, өзара түсіністік, татулық - достық орнаған көп ұлтты ел. Біздің елімізде барлық ұлт өкілдері тату - тәтті өмір сүреді.
Кенащы орта мектебі
Мұғалімнің есімі: Абзалутдинова Ж. Г.
Дәмді және пайдалы. жүктеу